Manorfield Primary School in Tower Hamlets has won £5,000 to improve its grounds after it came out on top in The Playground Project.

The competition run by the Landscape Institute in collaboration with Canary Wharf Group received seven entries from schools in the borough.

Manorfield was announced as the winner while Halley and Lansbury Lawrence primary schools were also highly commended.

The Playground Project brought a professional landscape architect into the school to work alongside key stage two pupils to help them re-design part of their grounds.

The school’s winning design was an area that will become an outdoor classroom for whole class/small group teaching. Pupils will also be able to use a living wall as part of the new science curriculum.

The children measured the space and drew out their ideas as bird’s eye view plans with the help of Neil Hutchins, a Landscape Institute ambassador from Atkins.

Working as a team, the students discussed each idea and drawings to come up with the final design.

Manorfield’s interim headteacher Paul Jackson said: “We are all very excited at Manorfield with the news of our award.

“This will make a tremendous difference to the existing space.

“We want to create the very best learning environment for the children at Manorfield and it is great that the children’s own ideas have been integral to our application for this project.

“The award is the springboard that will support us in driving forwards the improvements we are looking to make at Manorfield. I can’t wait to see the plans turn into reality.”

Landscape Institute’s education development officer Poppy Smith, who chaired the judging panel, said: “The pupils worked collaboratively to create a simple yet effective design to enhance their school, claiming back an uninspiring and underwhelming space.

“Once completed it will provide a valuable learning resource for the children. The pupils can now appreciate this area as a space in which they can start their lunch break in a calm and reflective mood.

“We also loved how the project has stimulated the school to consult students further on future developments.”

Follow The Wharf on Twitter @the_wharf .

Keep up to date with all our articles on Facebook .